Terapi: Hvad betyder det, at du kan berolige dig selv?

Inden for biologien findes der et begreb om, hvordan din krop og organisme opretholder balance og kan regulere sig selv under skiftende påvirkninger. Det kaldes for homeostasen.

Homeostasen er også et af de centrale begreber i den retning indenfor psykoterapien, der kaldes gestaltterapi. Her handler homeostasen om, hvordan du kan bevare balance og ro i krop og sind, under skiftende påvirkninger i dine relationer og i mødet med andre mennesker og verden omkring dig.

Når du påvirkes af de andre

Inden du læser videre så husk, at det ikke er et enten/eller. Altså andre mennesker eller alene. Det er et både/og. At du kan være i relationer med andre mennesker, lade dem fylde hvad de ”skal”, men også kan finde tryghed, værdi og ro i dig selv.

Hvad jeg skriver her handler om, hvad du kan være opmærksom på, hvis du f.eks. oplever, at du kan komme til at ville have alt for meget fra dine omgivelser og bliver for påvirket af alt det, som er udenfor dig.

Kender du følelsen?

Måske du kender følelsen - at hvis nu bare dine venner, din samlever, din kæreste, dine studie-kammarater eller din overordnede var anderledes, så ville det hele ikke være så svært? Det er sikkert rigtigt nok.

Problemet er bare, at du på den måde og i alt for høj grad, får udliciteret løsningerne på problemerne, og hvordan du har det til ”de andre” og til verden udenfor.

Konsekvensen kan være, at du kommer til at gå og vente og håbe på noget, som ikke kommer til at ske, alt imens du bliver en dårligere udgave af dig selv.

Måske du samtidigt oplever følelsen af at være misforstået, alene og uretfærdigt behandlet? Langsomt men sikkert er du i gang med at gøre dig selv til et offer for omstændighederne og dine relationer. Måske det var det, den franske filosof Jean-Paul Sartre mente, når han sagde, ”at helvede er de andre”.

Terapi - at trække stikkene hjem

Ligesom de fleste kortspil handler om at hive stikkene hjem, så de bliver dine - på samme måde så med terapi. Her handler det også om at tage noget hjem, som er dit.

Når din krop, dit nervesystem og dine tanker er urolige, og i for høj grad søger løsninger udenfor dig selv, er du ureguleret. Selvregulering eller at kunne regulere dig selv er at finde steder i dig, hvor der er nogenlunde ro, på trods af alt det, du oplever og påvirkes af. Her kan du faktisk gøre noget aktivt.

7 bud på hvordan du kan regulere dig selv

  1. Vælg dig selv, som den du er
  2. Tag ansvar. Hvad vil du tage ansvar for, og hvad vil du ikke tage ansvar for?
  3. Tag aktive valg og fravalg
  4. Berolig din krop f.eks. gennem vejrtrækningsøvelser, mindfulness, meditation, være i naturen, sport, bøger, musik etc.
  5. Sæt ord på hvordan du har det, og hvad du ønsker
  6. Mærk hvad der gør dig urolig og prøv at lukke det. Undgå at have for mange uafsluttede ting
  7. Søg de gode relationer. Vi er født til at deltage i hinandens nervesystem, og derfor kan vores nervesystem også beroliges i samvær, tale og i kontakt med andre mennesker

Jeg håber du måske er blevet nysgerrig, og har fået lyst, til at undersøge din egen evne til selvregulering, og ikke mindst hvad du faktisk gør, når du mærker uro.

Skriv til mig her

Har du hørt fra mig?

Jeg bestræber mig altid på at give dig/jer et svar indenfor 24 timer.

Har du/I ikke modtaget svar fra mig, så prøv at tjekke om mit svar er havnet i spam eller reklame.

Du/I kan altid ringe eller sende en sms på 28928089.